Dragostea – o viziune economica

Dintotdeauna mi-a placut sa explic lucrurile de prin viatza asta a noastra in termeni importati din economie. Asa cum „baietii” fac mai tot timpul analogii ale unor situatii de viata cu cele din fotbal.

Si asta nu trivializeaza lucrurile si nici nu le face mai simple. Doar le schematizeaza. Ceea ce ne da iluzia ca le-am putea rezolva :).

Bun, gata cu atatea pregatiri. Here we go (nu suna mai bine decat „sa purcedem”, Mihnea? 🙂 ):

El ofera cantitatea X (e recomandat a se citi „calitatea X”). Ea ofera cantitatea Y.  Desi Y este mai mic decat X, el in continuare ofera X, in speranta (subconstienta) ca i se va intoarce intr-un timp T o cantitate comparabila cu cea oferita.

Deocamdata el se limiteaza la a cere Y. Ii e bine cu Y. E suficient. Il face fericit.

Timpul T se scurge. El primeste tot Y, ba chiar o cantitate Z, mai mica decat Y. Intre timp, el ofera X, X+1, X+19.003, etc.  Ajunge sa dilate timpul T, pentru a-si prelungi timpul de a spera. Dar dupa o vreme ajunge sa isi dea lui insusi deadlineuri dupa care sa nu mai spere. T-uri partziale pentru a primi ceea ce ofera.

Se ajunge, dupa n+1 deadlineuri, la concluzia comuna ca nu va primi ceea ce ofera decat daca va astepta un T nelimitat. Si nici atunci nu e sigur.  Si nici nu se stie in ce conditii. Iar el nu e un sfant, sa dea la infinit fara sa ceara.

Sau sa mai scada din X-ul oferit? Sau sa se multumeasca cu Z? Pfuah, tocmai el?!

Decide sa plece.  Si-ar fi plecat. Daca n-ar fi existat acel unic factor perturbator al schemei perfecte.  El inca o iubeste pe ea. El este inca indragostit de ea.

Asa ca se duc naibii si microeconomia si rezervele mondiale de lacrimi si instinctul de conservare.

Vezi ce simplu e totul?

Q.e.d.

NOTA: Printre randuri este recomandat a se adauga cuvinte precum: certuri, plinsete, nopti albe, dragoste, despartiri, impachetari, despachetari, mangaieri, zambete, ulcer, degete pe frunte, picioare impreunate, szerrretlek. avem ceva formidabil, nu renuntza la noi. order of the unified heart, the one. szia.

Reclame

33 de gânduri despre „Dragostea – o viziune economica

 1. paranteză închisă (pentru cei care nu fac parte din grupul compus doar din mine şi ciri [care de fapt nu e grup că suntem doar noi, da’ nu putem zice cuplu sau pereche că se bucură unii] adică toţi ceilalţi, despre comentariul cu oaia şi tata era vorba)

 2. „eu sunt mic nu ştiu nimic hăhăhăhăhăhăhăhăhă” cam aşa se zicea vorba aia, ha?

  nu, dragă, vaca e în pod singură, că are nevoie de spaţiu, c-o zis ue să n-o înghesuim. nici gravitate nu-i băgăm. pluteşte graţios. mai nasol e când tre să curăţăm bălegaru.

 3. Gata, am decis. Orice comentariu off topic va fi sters de acum. Nu se mai poate. Va ascundeti dupa deget.
  Asumati-va o opinie sau tacere. Sha rap.

 4. @ J: md… nu :))

  @ marcel pop: nu te cunosc cu acest nume. pe care il „miros” ca pseudo-pseudonim :).
  dar uite, daca iti raspund, o sa consideri ca eu iar comentez ce am scris sau o sa pricepi in creierashul tau ca de fapt iti scriu tie lucruri, asa cum le scriu altora? stii ce-i aia feedback? un fel de spatehraneala :)), sau, cum ar zice altii „reactie” in sens larg. raspuns. valasz. פידבק

  si acum punctual: – ptr sau pttr?
  – dezamagesc pe cine? in general? pe tine? specia umana? universul? „cam” dezamagesc? si cam cat, asa, vreo 15%? daca nu e mai mult, e in marja de dezamagire acceptata dupa cele mai recente norme europene.

  – apelul la sfinti, fara a spune despre ce sfinti vorbesti, mi se pare usor riscant 🙂
  – „ce penal”. ma acuzi de ceva cu implicatii penale. in legislatie aceasta se numeste… ghicesti oare? calomnieee. iti spune un jurnalist. care iti poate papa banii cu astaaa :))

  ok, si acum ca am ris bine de tot, iti marturisesc ca nu credeam sa am atata deschidere incat sa iti aprob comentariul si sa iti raspund atat de rabdator si in detaliu.

  in rest, sanatate multa!

  si ai grija cu IP-ul 😉

 5. call me senile, dar nu am avut dialoguri in facultate cu nicio mada. mada e marcel? marcel e pop? sau erai din gasca acelor groopies undercover? scuza-mi infumurarea aparenta, dar nu prea vreau sa ma pupe mada. adica nu vreau deloc, ce mai.

  dragul meu androgin, prea nu intelegi nimic, asa ca era mai intelept sa ma cauti pe colegi.ro sau sa te uiti la niste poze cu peisaje, palmieri si flori de tei, sa te relaxezi.

  🙂

 6. a, si as aprecia daca mi-ai scrie un email daca tot vrei atat de insistent sa imi comunici ceva. adresa mea e tare, tare publica.
  nu mai plictisi oamenii care citesc pe aici. hai, numa’ bine!

 7. io tot timpul citesc ce-i scrii femeii. da’ io nu cred că-i femeie. nici bărbat. cre’că nu-i nimic numa nişte degete. cam ca thing.

  numa că thing avea o logică, ceea ce lipseşte în cazul de faţă. ştii, uneori bătrâneţe înseamnă doar riduri, nu şi înţelepciune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s